Ceneria.pl   |   Testeria   |   Turystyka • trekking • wspinaczka   |   Rowery i sprzęt rowerowy   |   Sprzęt narciarski i odzież narciarska   |   Sport i rekreacja
Ceneria logo

Strona główna   »  
Testeria   »  

Liofilizaty - z czym to się je?

Stworzona z myślą o kosmonautach, żywność liofilizowana szybko stała się nieodłącznym elementem wypraw wysokogórskich.

 

Takie jedzenie zachowuje kształt, smak i przede wszystkim wartości odżywcze przy maksymalnym zmniejszeniu wagi, a przechowywać można je latami. Brzmi nieźle? A to dopiero początek!

Zacznijmy od tego, czym właściwie są liofilizaty.

Liofilizacja to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. W próżni lód - pomijając stan ciekły - przechodzi bezpośrednio w parę, czyli następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem procesu jest dosuszanie. Odbywa się w temperaturze 40 - 50°C i pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane, jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

 

Zalety liofilizatów

Niewątpliwą zaletą liofilizatów jest to, że w około 90 procentach zachowują nie tylko kształt, barwę, smak i aromaty potrawy, ale przede wszystkim witaminy i wszystkie składniki odżywcze. Są więc cenione szczególnie przez himalaistów, którzy na szczytach gór mogą przygotowywać smaczne posiłki pokrywające zapotrzebowanie energetyczne typowe dla tak wymagającego sportu.

Ponadto proces liofilizacji likwiduje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Produkty liofilizowane są też zakonserwowane bez użycia konserwantów – nie posiadają wody, są więc odporne na rozwój różnego rodzaju mikroflory, a przechowywać można je nawet kilka lat. Zapewniają również dużą oszczędność wody i gazu.


Wszystkie te zalety sprawiły, że po żywność liofilizowaną zaczęli sięgać profesjonalni podróżnicy.

Staje się ona również coraz bardziej popularna wśród osób wybierających się na trekking, wyprawy rowerowe, spływy kajakowe, rejsy żeglarskie i wiele innych form aktywności na otwartej przestrzeni.

Europejskim liderem na rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej jest firma Trek'N Eat, która proponuje bardzo szeroką gamę liofilizatów. W ich ofercie znajdziemy zarówno pojedyncze składniki i dodatki, sycące zupy i dania główne, a nawet przepyszne desery. Nie brakuje również dań stworzonych z myślą o wegetarianach.

liofilizaty trek n eat



Szukasz żywności liofilizowanej na wyprawę? Przeglądaj
ofertę Trek'N Eat na Ceneria.pl



ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ PRODUKTY