Ceneria.pl   |   Testeria   |   Turystyka • trekking • wspinaczka   |   Rowery i sprzęt rowerowy   |   Sprzęt narciarski i odzież narciarska   |   Sport i rekreacja
Ceneria logo

Strona główna   »  
Testeria   »  

Smakuj góralską kuchnię i poznaj kulturę Podhala z Magdą Gessler!

„Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” to połączenie przepisów na dania doprawione góralszczyzną oraz albumu o kulturze Podhala – wczoraj i dziś.
Reklama
 

Magda Gessler zabiera czytelników w podróż po pełnej barw i smaków tradycji regionu Tatr. Książka ukazała się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.


W książce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” gwiazda „Kuchennych rewolucji” opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zimą 1961 roku. Wówczas nie było pod Tatrami tłumów turystów i dzisiejszego zgiełku, a po Krupówkach można było spacerować spokojnie i bez pośpiechu. A kiedy Magda Gessler – wówczas kilkuletnia dziewczynka – pierwszy raz spróbowała oscypka i innych tradycyjnych góralskich przysmaków, zrodziła się w niej myśl, że wspaniale byłoby mieć własną restaurację. Kilkadziesiąt lat później zrealizowała swoje marzenie i otworzyła restaurację Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej – samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Wszystko doprawiła miłością do tego niezwykłego regionu Polski i ich mieszkańców. W książce prezentuje zdjęcia swojego nowego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz dzieli się refleksjami. Kuchnia górali ma sycić ludzi wysmaganych mroźnym wichrem. Ma rozgrzewać od środka. W górach znajdujemy nie tylko piękne widoki, to prawdziwa szkoła życia. Uczymy się znosić trudy w dążeniu do celu, pomagać sobie wzajemnie w ciężkich chwilach, uczymy się też pokory, uznając swoją małość w obliczu majestatu i dostojeństwa gór.

„Schronisko smaków” to także wzruszający album, który pozwoli czytelnikom zobaczyć Podhale oczami Magdy Gessler. Czekają tu stare fotografie prezentujące przystojnych i dumnych mężczyzn oraz piękne i charakterne kobiety. Autorka snuje opowieść o góralach, dla których najważniejsza jest rodzina, Bóg, honor, tradycja, którzy są gościnni, ale pełni rezerwy, gdyż najlepiej czują się wśród swoich, a obcych do swojego świata zapraszają rzadko. To także okazja do obejrzenia zachwycających góralskich strojów z parzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych tańców. Nie zabrakło obrazów dzikiej i niespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytów i zielonych dolin. Fotografie pozwolą poczuć góralski klimat i zainspirują do tworzenia potraw rodem z Podhala – także tych zaproponowanych przez Magdę Gessler.

Znakomitą część książki „Schronisko smaków” stanowią przepisy na góralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Kwaśnica z wędzonym żeberkiem, klasyczna tatrzańska jajecznica, pieczony pstrąg, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki – to propozycje dla wszystkich, którzy chcą poznać tradycyjne smaki Tatr. Natomiast pomysł na burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorowym relishem Magda Gessler przywiozła ze Stanów Zjednoczonych i wkomponowała w podhalańskie menu. Nie zabrakło także deserów – warto spróbować na przykład pączków zbójeckich czy diabelskiego musu czekoladowego. Wszystkie 42 przepisy opatrzone apetycznymi zdjęciami z propozycją podania oraz listą niezbędnych składników i opisem przygotowania krok po kroku, dzięki czemu zarówno doświadczeni w sztuce kulinarnej, jak i początkujący powinni sobie poradzić.

Okazuje się, że Magda Gessler i górale to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Przejawia się to także w książce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia”, której każda strona jest zaproszeniem w malownicze, niebezpieczne i kuszące kulinarnie Tatry.

O autorce:
Magda Gessler – z wykształcenia malarka. Absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pięknych. Szybko okazało się, że równie śmiało jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest znaną restauratorką. Z sukcesem prowadzi kilka restauracji, m.in. „U Fukiera” na warszawskiej Starówce czy „Słodki… Słony” (także w stolicy). Sympatię i ogromną popularność zdobyła jako gwiazda telewizji TVN, gdzie od ponad sześciu lat zmienia kulinarne oblicze polskich restauracji w programie „Kuchenne rewolucje”. Jest także jurorką najpopularniejszego show o gotowaniu w Polsce – „MasterChef” Autorka poruszających reportaży: kulinarno-podróżniczego „Pyszne Peru” oraz dokumentalnego „Historie więzienne”, przygotowanych dla TVN Style.
 
Patroni medialni:

Dane wydawnicze:
Autor: Magda Gessler, tytuł: „Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia”, Edipresse Książki, ISBN 978837945465, cena: 49,90 zł, oprawa: twarda, format: 180 x 246 mm, liczba stron: 176, data premiery: 7 grudnia 2016 r.

O Edipresse Książki: 
Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska.
W ofercie znajdą się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne.
Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, Marcin Kydryński, Magda Gessler, Radosław Piwowarski, Anna Jurksztowicz, Ewa Chodakowska, Małgorzata Kalicińska, Jacek Bonecki, Maria Pakulnis, Mariola Bojarska-Ferenc, Michel Moran i inni.

Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami! Co możesz zrobić:
•    namówić swoją firmę do współpracy z nami,
•    przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,
•    pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.




Nakładem Edipresse Książki ukazały się także następujące tytuły autorstwa Magdy Gessler: „Poziomki 2016/2017”, „Kalendarz kulinarny 2017” oraz „Magda i dzieciaki”