Ceneria.pl   |   Testeria   |   Turystyka • trekking • wspinaczka   |   Rowery i sprzęt rowerowy   |   Sprzęt narciarski i odzież narciarska   |   Sport i rekreacja
Ceneria logo

Strona główna   »  
Testeria   »  

Liofilizaty Voyager wchodzą na polski rynek

Francuskie dania liofilizowane Voyager wchodzą na polski rynek outdoorowy. Marka jest jednym z największych producentów żywności liofilizowanej we Francji.
Reklama
 

Od lat wspiera ambitne projekty i pozwala ludziom z pasją realizować skutecznie ekspedycje i wyprawy. Voyager to kompleksowe podejście do „nomadycznego kateringu”, w którym najważniejsze sprawy to jakość, dbanie o środowisko naturalne i solidarność.

W sklepach marki Skalnik można znaleźć dania obiadowe, koktajle, napoje energetyczne oraz owoce liofilizowane marki Voyager. Produkowane we Francji liofilizaty powstają ze starannie dobranych składników, które zapewniają posiłkom i przekąskom outdoorowym doskonały smak. Jakość dań jest wynikiem długich poszukiwań i współpracy producenta z eksploratorami, podróżnikami, alpinistami oraz fachowcami profesjonalnie podchodzącymi do kwestii żywienia. Marka wsłuchuje się nie tylko w potrzeby „nomadów”, lecz także kieruje się zaleceniami naukowców, dietetyków i trenerów sportowych. W katalogu producenta znajduje się wiele linii produktowych: dania kuchni francuskiej, orientalne przysmaki, egzotyczne potrawy z owocami morza, a także proste posiłki kuchni wiejskiej. Dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie. Producent posiada certyfikowaną uprawę ekologiczną, która zaowocowała serią produktów z warzyw rosnących na ekologicznych uprawach.




Marka należy do firmy Falières Nutrition, która produkuje żywność od przeszło 30 lat. Oprócz dań liofilizowanych, firma wytwarza żywność długoterminową, dania samopodgrzewające się i racje żywnościowe, które powstają na wypadek klęsk żywiołowych i awaryjnych sytuacji. Falières Nutrition współpracuje z organizacjami pozarządowymi, Czerwonym Krzyżem oraz organizacją Lekarze Świata. Angażuje się także w działania EOCA.

Niezwykle istotny jest dla Voyagera sam proces produkowania żywności. Liofilizowanie pochłania dużo energii, dlatego też producent stara się ograniczać jej zużycie. Zlokalizowana na południu Francji fabryka korzysta z energii słonecznej i geotermalnej. Energię do produkcji dostarczają panele fotowoltaiczne o powierzchni 400m2. Szczelne opakowania na żywność powstają przy użyciu papieru z recyklingu. Torebkę, w której przyrządza się liofilizowaną potrawę, można po zjedzeniu dania spalić. Firma kompostuje odpadki organiczne, stosuje palety wielokrotnego użytku i magazynuje żywność w kartonowych pudłach wytwarzanych z makulatury.





Na tę chwilę jedynym dystrybutorem posiłków liofilizowanych
Voyager w Polsce jest sieć sklepów Skalnik. Dania dostępne są w trzech sklepach stacjonarnych we Wrocławiu oraz w sklepie internetowym www.skalnik.pl.