facebook
 
    drukuj
2018-03-02

Tradycja kulinarna - zakorzeniona w regionach

Smakołyki z garnka babci
Reklama

Regionalne specjalności, niektóre o wielowiekowej tradycji, przyczyniają się w dużym stopniu do różnorodności Niemiec jako wymarzonego celu turystycznego dla smakoszy. Turyści przyjeżdżający do Niemiec mogą poznać typowe niemieckie potrawy i napoje w tradycyjnych karczmach, na sezonowych festiwalach lub na kulinarnych szlakach. Niemiecka Centrala Turystyki (DZT = Deutsche Zentrale für Tourismus) zaprezentuje tę regionalną różnorodność w ramach organizowanej w 2018 roku międzynarodowej kampanii tematycznej „Culinary Germany”.

Unikalne krajobrazy są źródłem typowych dań
Szczególne krajobrazy kulturowe różnych regionów Niemiec są ściśle powiązane ze swoimi specjalnościami kulinarnymi: np. zbocza winnic wzdłuż romantycznych dolin Mozeli i Renu, bogate w różne gatunki łąki i pastwiska Szlezwiku-Holsztyna, które wydają doskonałe mięso i szeroką gamę serów, czy sady na wzgórzach niemieckich gór średnich.

W obliczu globalnego trendu zrównoważonego rozwoju na pierwszy plan wysuwają się znowu regionalne specjalności, dawne tradycje kulinarne i techniki rzemieślnicze: dania regionalne opierają się przede wszystkim na wytwarzanych lokalnie sezonowych składnikach. W połączeniu z tradycyjnymi metodami przyrządzania oznacza to świeżość, jakość i ochronę zasobów naturalnych.
 
Kilka przykładów regionalnych specjałów kulinarnych:

Badenia-Wirtembergia   
Największą specjalnością ze Stuttgartu są „Maultaschen”, czyli pierogi z farszem mięsno-szpinakowym. Jak głosi legenda, pierogi te zostały wymyślone przez mnichów, którzy podczas Wielkiego Postu nie chcieli rezygnować z mięsa i ukryli zakazane jedzenie w otoczce z ciasta.

Bawaria   
Weißwurst, czyli biała kiełbasa z cielęciny i wieprzowiny z dodatkiem cebuli i świeżej pietruszki, to jeden z najsłynniejszych bawarskich specjałów. Zgodnie z tradycją białą kiełbasę podaje się w ogródkach piwnych przed godziną 12.00. Jest jedzona po obraniu ze skórki, z dodatkiem słodkiej musztardy, precli i piwa.

Berlin   
Street Food ma w Berlinie długą tradycję: mieszkańcy stolicy Niemiec są szczególnie dumni z currywurst, czyli kiełbasek z dodatkiem curry. W bistro Konnopke’s na Schönhauser Allee są one sprzedawane od 1930 roku w pięciu stopniach ostrości. Ta kultowa potrawa ma nawet własne muzeum w Berlinie.

Brandenburgia   
Najbardziej znanym produktem regionu Spreewaldu są marynowane lub kiszone ogórki. Ta chrupiąca przekąska jest dostępna na przykład w zalewie musztardowej, czosnkowej lub pieprzowej. Na liczącym ponad 260 km „Ogórkowym Szlaku Rowerowym” można poznać produkcję ogórków od pola aż po słoik.

Brema  
 
Kawa - czarny napój ma na północy Niemiec niezwykle długą tradycję. Pierwsza w krajach niemieckojęzycznych kawiarnia powstała w 1673 r. w Bremie. W niemieckiej stolicy handlu kawą napój ten odgrywa bardzo ważną rolę: zarówno w licznych kawiarniach na starówce, jak i podczas wycieczek z przewodnikiem po prażalniach.

Hamburg   

Ranne ptaszki i nocne sowy spotykają się w Hamburgu w niedzielny poranek na targu rybnym. Kanapka z rybą i rolmopsy to już od ponad 300 lat żelazny punkt wizyty na targu z nadającymi mu prawdziwego kolorytu przekrzykującymi się straganiarzami.

Hesja   

„Heskim napojem narodowym” serwowanym zwłaszcza we Frankfurcie i jego okolicach jest „Ebbelwei”, czyli cydr podawany w tradycyjnych lokalach w niebieskich dzbankach nazywanych „Bembel”. Do cydru podaje się żeberka lub wątrobiankę oraz kaszankę z kapustą i wiejskim chlebem.

Meklemburgia-Pomorze Przednie

Wybrzeże Meklemburgii-Pomorza Przedniego porastają niezliczone ilości ciernistych krzewów. Z pomarańczowych owoców rokitnika, bogatych w witaminy i minerały, produkuje się preparaty do uzdrawiania ciała, umysłu i duszy: olejki, soki, nektary, herbatę, konfitury, likiery, wino, grog i kosmetyki. Na Rugii można zobaczyć zbiory rokitnika na plantacji.

Dolna Saksonia   

Mieszkańcy Dolnej Saksonii kultywują zimową tradycję uprawy jarmużu. Następnie jedzą go z „Pinkel”, czyli kiełbasą ze słoniny, boczku, cebuli i przypraw. Odbywają się tu „Kohlfahrten”, czyli wycieczki organizowane przez różne stowarzyszenia, firmy oraz osoby prywatne, kończące się wspólną ucztą.

Nadrenia Północna-Westfalia   
Różnorodność gatunków piwa w Nadrenii Północnej-Westfalii sięga od „Kölsch'a” w Kolonii i Altbier w sąsiednim Düsseldorfie, po niezliczone duże i małe browary we wszystkich zakątkach tego regionu. Wiele z nich oferuje możliwość poznania tradycyjnego rzemiosła podczas zwiedzania z przewodnikiem lub szkoleń. W Dortmundzie mieści się Muzeum Browarnictwa o powierzchni 1100 metrów kwadratowych, na których można poznać tajniki i historię warzenia złocistego trunku.

Nadrenia-Palatynat
Nadrenia-Palatynat to największy w Niemczech producent wina. Miejscowi i goście celebrują kulturę winiarską na przykład w otwartych, w miesiącach letnich, lokalach przy winnicach lub na festynach winnych odbywających się najczęściej od połowy sierpnia do początku października.

Saarland
Tradycyjną ulubioną potrawą mieszkańców Kraju Saary jest „Dibbelabbes”, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków, pora, boczku i przypraw, podawana z musem jabłkowym.

Saksonia

Ulubionym smakołykiem w okresie świątecznym jest bożonarodzeniowa strucla drezdeńska. Dawniej średniowieczny wypiek postny, a obecnie ciasto drożdżowe z bakaliami, jest wypiekane w 130 piekarniach i cukierniach według chronionych receptur i sprzedawane z oficjalnym certyfikatem. Struclę je się na odbywającym się na początku grudnia Święcie Strucli oraz na drezdeńskim jarmarku Striezelmarkt w czasie adwentu.

Saksonia-Anhalt
Wysokobiałkowy, niskotłuszczowy i zdrowy ser harceński jest ceniony przez sportowców i osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Te małe serowe krążki mają długą historię: są produkowane z twarogu i kminku już od kilkuset lat. Ser jedzony z chlebem posmarowanym smalcem uchodzi w górzystym regionie Saksonii-Anhalt za prawdziwy smakołyk.

Szlezwik-Holsztyn

W Szlezwiku-Holsztynie można spotkać ponad 120 różnych gatunków sera, wytwarzanych głównie w małych rzemieślniczych serowniach. Na „Szlaku sera Schlezwiku-Holsztyna” można poznać niezwykłą różnorodność: sery młode i dojrzewające, miękkie i twarde, kwaśne, słone, ostre, pikantne i słodkie wytwarzane z mleka krowiego, koziego i owczego.

Turyngia
Popularny w całych Niemczech ziemniak jest podawany w Turyngii najchętniej w formie kulek: prawdziwe turyńskie pyzy przyrządza się z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków z nadzieniem z pieczonych na maśle grzanek. W muzeum pyzy „Thüringer Kloßwelt” w Heichelheim na północ od Weimaru można poznać tajniki produkcji tego specjału i oczywiście skosztować jego różnych wariacji.




O DZT

Niemiecka Centrala Turystyki (niem. DZT = Deutsche Zentrale für Tourismus) to krajowa „izba turystyki” Niemiec z siedzibą główną we Frankfurcie nad Menem. Centrala zajmuje się promowaniem Niemiec jako kraju turystycznego na zlecenie Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Energii (BMWi), które wspiera ją na mocy uchwały niemieckiego Parlamentu Federalnego (Bundestagu). DZT zajmuje się tworzeniem strategii i produktów oraz działaniami marketingowymi mającymi na celu wzmocnienie pozytywnego wizerunku Niemiec za granicą jako celu podróży oraz wspierania turystyki w Niemczech. DZT posiada 32 przedstawicielstwa zagraniczne na całym świecie. Więcej informacji można znaleźć w naszym internetowym centrum prasowym na stronie www.germany.travel/presse.


moja Ceneria
Buty dla mnie, jak dla każdego górskiego wędrowca, to podstawa. Długo szukałem odpowiedniego produktu, który potrafiłby spełnić moje oczekiwania. Ostatecznie zdecydowałem się na Kayland Gravity. Nie żałuję wyboru.
 
Okazje
tylko 300.00 zł !
Alpin.pl
tylko 224.92 zł !
wypad.com.pl
tylko 194.92 zł !
wypad.com.pl
tylko 1599.00 zł !
Alpin.pl
Nowości
Czołówka Spot V firmy Black Diamond.
Polecane
 Alpha Set firmy Sea To Summit to zestaw 2 garnków najwyższej jakości wykonanych z anodyzowanego aluminium.




  Współpraca
  • 100 sklepów
  • 360stopni.org
  • 5kierunek
  • Activelifedvd
  • Akademicki Klub Górski ?Halny
  • aktywni
  • Bezdroża
  • Biegaczki
  • Biegamy po górach
  • Brzoza - Fotowarsztaty.com
  • Climb.pl
  • CUT - Centrum Usług Turystycznych (cut travel
  • Dawcom w Darze
  • drytooling.com.pl
  • Dzieciaki w plecaki
  • e-gory
  • Fantasia
  • Fundacja im. Anny Pasek
  • Gekosale
  • Hybryda
  • Imprezy Podróżnicze
  • imprezydlapodroznikow
  • Isport
  • kww
  • Lawiny.com
  • Na biegówkach
  • nanarty.info
  • Nasze Sudety
  • Natatry.pl
  • net- 4risk
  • nieznane tatry
  • Planeta Gór
  • Platforma cStore
  • Platforma iai-shop
  • Platforma Selly
  • Platforrma QSHOP
  • Polska Turystyczna
  • Portal górski
  • Prowing
  • Skauting.pl
  • Skilalpinistyczny klub kandahar
  • Sklep internetowy AptusShop
  • Sportowy Styl
  • Śródziemie
  • Świat z bliska
  • testy outdoorowe
  • Trail.pl
  • TRAMP
  • Traseo
  • Travelbit
  • Turit.pl
  • wagab
  • Warszawskie SKG
  • Witaj w podróży
  • Zaktywowani