Białko to jeden z 3 podstawowych makroskładników pełni przede wszystkim rolę budulcową, cząsteczki białkowe wchodzą w skład wszystkich komórek ludzkiego organizmu– począwszy od komórek włosów i skóry, kończąc na enzymach trawiennych i ciałach układu odpornościowego. Białko stanowi także źródło energii każdy gram protein dostarcza 4 kilo kalorie do naszego organizmu po strawieniu białka stają się źródłem aminokwasów, drobnych “cegiełek “, wykorzystywanych przez nasz ustrój.
W żywności spotkać możemy 2 rodzaje aminokwasów:
Zbudowane są z nich białka, a to właśnie ich ilość i wzajemny stosunek decyduje o tym jakie proteiny stworzą. Podstawowe 2 typy białek możemy określić mianem pełnowartościowych i niepełnowartościowych. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne w proporcjach zbliżonych do białka wzorcowego - dzięki temu charakteryzuje je wysoka wartość biologiczna, strawność i możliwości wykorzystania przez organizm. Białka niepełnowartościowe to takie w których jednego z aminokwasów egzogennych jest istotnie mniej (jest to aminokwas ograniczający) – takie białka, mimo iż również są wykorzystywane przez organizm człowieka, charakteryzuje mniejsza strawność i gorsza wartość biologiczna.
Odżywki białkowe są przede wszystkim bardzo wygodne smacznie, a przy tym w niemal każdym miejscu realizować zapotrzebowanie na białko. Koktajl proteinowy jest łatwy w transporcie a przy tym nie syci nadmiernie odżywki białkowe dają nam możliwość spożywania niemal czystego białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczów dla wielu to idealne rozwiązanie podczas redukcji tkanki tłuszczowej mamy niemal pełną dowolność jeśli chodzi o smak suplementu białkowego, dobór źródła protein (możemy wybrać popularne białka serwatki, jak na przykład koncentrat białka serwatkowego, czy kazeina będąca białkiem długo wchłanialnym, idealnym na noc. Odżywki białkowe dla sportowców mogą być także oparte o proteiny roślinne - np. soję).
Suplement diety powinien jedynie uzupełniać jadłospis, stąd też odżywka białkowa nie powinna stanowić podstawowego źródła białka. Podaż preparatów białkowych powinna być ograniczona do sytuacji w których jest to konieczne ich przyswajalność jest wysoka, pamiętajmy jednak że to jedynie uzupełnienie codziennej diety na której powinniśmy się skupić.
W codzienny jadłospis, jeśli chcemy by zawierał większe ilości białka, powinniśmy wkomponować szeroki wybór produktów wysokobiałkowych m. in mięsa, jaj, ryb, podrobów, nabiału, nie zapominając o wartościowych i wysokobiałkowych produktach roślinnych. Mogą być to suche nasiona roślin strączkowych oraz ich przetwory, jak humus, tofu, tempeh ale także orzechy, czy zboża.