Ceneria.pl   |   Testeria   |   Turystyka • trekking • wspinaczka   |   Rowery i sprzęt rowerowy   |   Sprzęt narciarski i odzież narciarska   |   Sport i rekreacja
Ceneria logo

Strona główna   »  
Testeria   »  

Śniadanie mistrzów na trawie - przepisy od marki Primus

Każdy poranek na biwaku zaczyna się od pożywnego śniadania, zwłaszcza jeśli mamy przed sobą aktywny dzień.
Reklama
 

Odpowiednia dieta dostarczy energii, która potrzebna jest podczas wędrówki, wspinaczki oraz innych aktywności. Poznaj proste letnie przepisy przygotowane przez markę Primus, które pozwolą na rozpoczęcie wakacyjnego dnia w dobrym nastroju.

Kawa z przyprawami

Każdy dzień zaczynasz od dobrej kawy? Nie zmieniaj tego podczas biwaku. Poznaj przepis na kawę, który urozmaici Twoje śniadanie. Parzona na łonie natury smakuje jeszcze lepiej.
Potrzebujesz:
0,5 l wody
4 łyżeczki drobno zmielonej kawy
½ łyżeczki cynamonu
3 goździki
łyżka miodu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
kilka kropel cytryny
Wykonanie:
Zagotuj wodę w garnku i dodaj kawę, cały czas mieszając. Po 2 minutach dodaj miód i gotuj przez kolejne 2 minuty. Wsyp cynamon, goździki oraz kardamon. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, po czym dodaj sól, a na koniec odrobinę cytryny. Kawa jest już gotowa do podania.

Chleb własnej roboty

Nic nie smakuje tak dobrze jak świeżo upieczony chleb. Zwłaszcza, gdy jesteśmy w terenie.
Potrzebujesz:
240 g mąki pszennej
łyżeczka soli
1 łyżka oleju
150 ml wody
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Wykonanie (15 min.)
Wymieszaj wszystkie składniki, aby otrzymać gładkie ciasto, następnie podziel je na kawałki i smaż na oleju w garnku lub na patelni na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie się zarumieniać przewróć na drugą stronę i pozostaw do momentu całkowitego usmażenia. Gotowy chleb wykorzystać można do przygotowania kanapek, zjeść z sadzonym jajkiem lub wcześniej przygotowaną pastą. Jeśli wyruszasz w drogę, zrób jedną porcję więcej i zabierz ze sobą.




Omlet ziemniaczany
Przygotuj ziemniaki na własny sposób tak, by były smaczne i pożywne. Przepis przewiduje porcję dla jednej osoby.
Potrzebujesz:
3 ziemniaki
pół cebuli
ząbek czosnku
oliwa
2 jajka
sól i pieprz
Wykonanie (20 min.)
Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki i smaż na średnim ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj wcześniej doprawione solą i pieprzem jajka. Gdy omlet się zarumieni przewróć go na drugą stronę i smaż pod przykryciem kilka minut. Do dania doskonale pasuje sałatka ze świeżych warzyw.

Ziemniaczany gar
Potrzebujesz:
kilka ugotowanych ziemniaków
2 jajka
kiełbasa chorizo
2 ząbki czosnku
rozmaryn
sól i pieprz
olej
Wykonanie (20 min)
Ugotowane ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, potem czosnek i rozmaryn. Całość smaż przez kilka minut, aż ziemniaki i kiełbasa zarumienią się. Na oddzielnej patelni usmaż 2 jajka na małym ogniu pod przykrywką. Gdy sadzone będą gotowe przełóż je do garnka z daniem.




Więcej informacji o marce na stronie:
http://www.primus.eu/