Ceneria.pl   |   Testeria   |   Turystyka • trekking • wspinaczka   |   Rowery i sprzęt rowerowy   |   Sprzęt narciarski i odzież narciarska   |   Sport i rekreacja
Ceneria logo

Strona główna   »  
Testeria   »  

Wiejska spiżarnia - cudze chwalicie, swego nie znacie

Zachwycamy się odległymi miejscami, pasjonujemy dalekimi cywilizacjami i niestety przedkładamy fascynację egzotycznymi krajami nad świadomość własnej oryginalności…
Reklama
 

Często jednak kult wszystkiego, co obce, zamiast poparty rzetelną wiedzą, jest zwykłym i ostentacyjnym zachwytem nie-polskością. Wyjeżdżamy nad Morze Czarne, do Egiptu czy Hiszpanii, zapominając o urokach polskich rejonów nieskażonych masową turystyką, jak Mazury, czy Bieszczady. Zapożyczamy święta z innych kultur, uważając je za bardziej atrakcyjne. Wianki czy Katarzynki przegrały z komercyjnymi Walentynkami i hucznym Halloween; osiedlowe sklepiki wypierane są przez zagraniczne sieci supermarketów…

Co więcej, odejście od polskości przejawia się także w naszej kuchni! Jeśli możemy gdzieś zobaczyć staropolskie potrawy, to tylko na świątecznych stołach, jeśli możemy gdzieś skosztować  tradycyjnych smaków, to przeważnie w kuchni naszych babć. Społeczeństwo, które jest "nowoczesne", zajada się kuchnią włoską, chińską lub meksykańską. Cioci, która przyjedzie z Ameryki, podajemy ogniste burrito, słodko-kwaśną kaczkę po tajsku i egzotyczny deser z marakui, ananasów i limonek, na obiady rodzinne serwujemy pizzę, a jeśli chcemy lekko rozpieścić dzieciaki – zabieramy je na frytki.

A kuchnia polska oferuje nam przecież mnóstwo możliwości, a w dodatku odpowiednio przyrządzone potrawy są zdrowe! Jedno z czołowych miejsc zajmują kasze. Nie każdy wie, że kasza gryczana pojawiła się na terenie Polski prawdopodobnie już w XII wieku i stosowana była zarówno jako pokarm, jak i środek leczniczy. Już nasi przodkowie wiedzieli, że jest bardzo zdrowa. Poza witaminami z grupy B, kasza gryczana zawiera białko oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz kwas foliowy. Kasza jęczmienna natomiast zawiera niacynę, która poprawia wygląd naszej skóry. Z kolei dzięki zawartości błonnika kasza jęczmienna zapobiega wzdęciom i bólom brzucha oraz obniża poziom tzw. złego cholesterolu, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Przed wrzuceniem do garnka, kaszę jęczmienną i gryczaną należy dokładnie wypłukać, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Chcąc podkreślić smak kaszy, posypmy ją solą już na talerzu. Dzięki temu wykorzystamy o wiele mniej białej przyprawy, zachowując wyrazisty i zdecydowany aromat.

Najwygodniejsze w przygotowaniu są oczywiście kasze w woreczkach, a prawdziwym ukłonem w stronę polskości jest limitowana seria ,,Wiejska Spiżarnia” Konpack, będąca propozycją powrotu do kulinarnych korzeni. W linii tej znajdziemy klasyczne polskie produkty, będące podstawą większości naszych narodowych dań.
Fascynacja obcymi kulturami nie jest oczywiście niczym złym. Poznając inne narodowości poszerzamy swoje horyzonty, a porównując własne tradycje lub obrzędy nawet z pozoru najbardziej oddalonymi cywilizacjami, bardzo często znaleźć można zaskakujące podobieństwa. Pamiętajmy jednak, aby oczarowanie egzotyką nie stało się bezmyślnym naśladownictwem, a szerzenie polskości – zapomnianą praktyką.

Może więc…  zaczniemy od kuchni?


Dzisiaj Wiejska Spiżarnia poleca:

Kasza gryczana z borowikami

    * 2 torebki kaszy gryczanej z warzywami
    * 300 g świeżych borowików
    * 1 łyżka masła
    * 1 łyżka mąki
    * natka pietruszki
    * 1,5 szklanki wywaru warzywnego
    * sól, pieprz

Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Oczyścić borowiki, obgotować, ostudzone pokroić na części i obsmażyć na maśle. Z pozostałego tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, zalać wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.