Ceneria logo
 

Strona główna   »  
Testeria   »  

Jaki termos wybrać i jak go używać - poradnik firmy Esbit

Budowa termosu

Zastanawiasz się jak działa termos? Termos to naczynie o podwójnych ściankach, pomiędzy którymi znajduje się pusta przestrzeń, w której panuje bardzo niskie ciśnienie - próżnia techniczna, która ogranicza przewodnictwo cieplne. Termos służy głównie do przechowywania substancji o dużej różnicy temperatury względem otoczenia.

Do niedawna najczęściej spotykane były termosy wykonane ze szkła, znajdującego się w obudowie z tworzywa sztucznego. Obecnie na rynku prym wiodą w pełni metalowe termosy ze stali nierdzewnej, które są znacznie bardziej trwałe.

Jaki termos kupić?

Przeglądając ofertę Esbit każdy na pewno znajdzie termosy odpowiednie dla siebie. Wśród wielu modeli odnajdziemy termosy klasyczne, na żywność, a także hybrydę czyli kubek termiczny. Dzięki tej różnorodności możliwe jest dobranie pełnego kompletu sprzętu na każdą wyprawę.

 

Termosy klasyczne Esbit

Są to termosy ze stali nierdzewnej przeznaczone do przechowywania gorących lub chłodnych napojów i występują w pojemnościach od 350 ml do 1500 ml. Dzięki temu możemy odpowiednio dobrać wielkość termosu do planowanej wycieczki oraz ilości uczestników. Największe termosy wyposażone są dodatkowo w wygodną, składaną rączkę. Wszystkie modele wyposażone są w korki automatyczne, dzięki którym mamy możliwość nalania napoju bez odkręcania korka. System ten zmniejsza efekt wystudzania napoju podczas nalewania. Dla zwolenników zwykłych, zakręcanych korków firma Esbit dodaje je dodatkowo do swoich modeli o pojemnościach do 1000 ml. Wszystkie modele wyposażone są również w dodatkowy kubek, dzięki czemu możesz cieszyć się gorącym lub chłodnym napojem wraz ze swoim kompanem.

 


W trakcie jakiejkolwiek wyprawy, przyjemnie będzie nie tylko napić się ciepłej herbaty, ale również zjeść ciepły posiłek. I tu z pomocą przychodzi firma Esbit, proponując termos na żywność ze stali nierdzewnej. Dostępne one są w trzech pojemnościach: 500, 750 i 1000 ml. Termosy te charakteryzują się taką samą budową jak termosy klasyczne. Z racji przeznaczenia są jednak znacznie szersze, tak by jedzenie z nich nie stanowiło problemu. Firma Esbit stosuje dodatkowy korek z przyciskiem, przez który po naciśnięciu uchodzi nadmiar ciśnienia zgromadzonego wewnątrz. W termosach na żywność nakrętka często pełni funkcję miseczki, z której możemy bardzo wygodnie korzystać.

 


Kompletu dopełni kubek termiczny Esbit, wyposażony w szybki przycisk blokujący przepływ płynu oraz wygodny ustnik. Kubek ten może stać się twoim towarzyszem nie tylko na szlaku czy w schronisku, ale również podczas codziennych dojazdów do pracy, zapewniając Ci gorącą kawę lub herbatę. Ważnym elementem kubka Esbit jest spód powleczony antypoślizgowym materiałem oraz średnica pasującą do większości uchwytów samochodowych.

Jaki termos wybrać?

Istnieje wiele czynników i pytań, na które trzeba sobie odpowiedzieć przed zakupem termosu. Najważniejszym czynnikiem przy wyborze jest oczywiście „trzymanie” temperatury. Niezależnie od tego czy wybieramy kubek termoaktywny, termos klasyczny czy na żywność, funkcjonuje jedna zasada: im większy termos, tym lepiej utrzymuje temperaturę.

Przy zakupie należy odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie najczęściej będziemy używać termosu oraz w ile osób. Jak długie będą nasze wycieczki, i jak wiele innego ekwipunku będziemy nieśli na plecach. Od tego wszystkiego zależeć będzie wielkość termosu, na jaką możemy sobie pozwolić.

Jeśli warunki nie pozwalają na gotowanie posiłków, dobrze jest rozważyć zabranie wcześniej przygotowanego, ciepłego posiłku w termosie na żywność firmy Esbit. Taki posiłek zjemy wygodnie w każdych warunkach, nawet w dwie osoby. Nie zapomnijmy tylko o sztućcach!

Jeśli planujemy podróżować w zimne zakątki świata, gdzie często pada śnieg, wybierzmy termos o większej pojemności wyposażony w dodatkowy uchwyt – ułatwia on korzystanie, gdy mamy założone rękawice.

 

Jak utrzymać temperaturę w termosie – mini poradnik Esbit

  • Aby jeszcze bardziej zwiększyć możliwości twojego naczynia termicznego, zawsze „formatuj” swój termos, termos na żywność oraz kubek Esbit!
  • Na około 3-4 minuty przed wlaniem gorącego napoju lub włożeniem ciepłego jedzenia napełnij swój termos wrzątkiem. Taka operacja pozwoli na wydłużenie czasu, w jakim właściwy napój lub pożywienie pozostanie w wyższej temperaturze.
    Podobną procedurę warto stosować przy zimnych płynach. Najpierw zalej termos lodowatą wodą z lodem, odczekaj chwilę i wlej swój chłodny napój. Można również w tej sytuacji wstawić na chwilę otwarty termos do zamrażalnika.
  • Termos nie zalany do pełna będzie zawsze słabiej utrzymywał temperaturę niż ten wypełniony w całości.
  • Pamiętaj, że w termosie na jedzenie może zgromadzić się nadmiar ciśnienia – aby się nie poparzyć i łatwo odkręcić termos, zniweluj je, wykorzystując do tego zawór bezpieczeństwa znajdujący się na nakrętce.
  • Po zamknięciu automatycznej nakrętki w termosach Esbit może zdarzyć się, że pozostanie kilka kropel płynu. Nie jest to wada termosu – wystarczy pozbyć się ich przechylając termos, przed nakręceniem kubka.
  • Nie napełniaj swoich termosów napojami gazowanymi – wytworzone cieśninie może doprowadzić do otwarcia nakrętki i rozlania płynu.
  • Aby cieszyć się termosem przez długie lata, zawsze dopilnuj, aby przechowywany przez dłuższy czas termos był otwarty i dobrze umyty.